Скільки варити кольорову капусту: рецепти приготування свіжої та замороженої

 

Зміст приховати

Свіжа кольорова капуста

Від правильного часу варіння цвітної капусти залежить не тільки її корисність і, але смакові якості. Добре приготовані суцвіття мають характерну ніжну структуру і приємний смак.
Завдяки селекції вчені вивели нові сорти цвітної капусти – оранжевого, фіолетового і зеленого відтінків.

Скільки варити свіжу кольорову капусту, залежить від методу її приготування:

 

  1. Приготування в каструлі. Якщо планується приготування цілого овочу, без поділу на суцвіття (вилочки), то це займе 10-17 хвилин, а якщо капусту попередньо розділити, час скоротиться до 8-12 хвилин.
  2. Приготування в пароварці можливо тільки по суцвіттям і займає близько 30 хвилин. Такий метод приготування дозволяє зберегти максимальну кількість корисних властивостей овочу.
  3. Час приготування в мультиварці залежить від обраного режиму. Варити кольорову капусту можна як на режимі «Варка» так і на режимі «Пар» або «Тушка». У першому випадку час складає 8-15 хвилин, на пару – 16-20 хвилин, а при гасінні 10-17 хвилин.
  4. У мікрохвильовій печі кольорову капусту готують протягом 9 хвилин. Сам процес складається з двох етапів. На першому капуста закладається в лоток, заливається водою і ставиться в мікрохвильову піч на 5 хвилин. На другому етапі напівготовий овоч підсолюють за смаком і ставлять назад в піч на 4 хвилини.
  5. У скороварці, не дивлячись на назву, час приготування займе цілих 15 хвилин.

Скільки варити свіжу кольорову капусту після закипання залежить від того чи буде вона в подальшому проходити додаткову термообробку – жарку або запікання. Якщо таке передбачається, то час приготування краще скоротити на 2-3 хвилини.

Приготування кольорової капусти

Перед тим як відварити, кольорову капусту бажано покласти в сольовий розчин, який робиться з розрахунку 2 ст. л. солі на 1 л води. Це робиться, щоб позбавиться від гусениць і личинок. Далі з качана потрібно обрізати всі темні плями і розділити його на суцвіття.

 

Варити кольорову капусту, як свіжу, так і заморожену найпростіше в каструлі. Це в першу чергу пов’язано з можливістю спробувати готовність овоча.

Приготування кольорової капусти можна розбити на кілька етапів:

  1. Підготувати овоч – видалити зайві частини, обрізати потемнілі частини, добре вимити.
  2. На плиту поставити каструлю з водою, посолити і дочекатися її закипання.
  3. У киплячу воду опустити капусту, не зменшуючи при цьому вогонь.
  4. Коли вода закипить повторно, зменшити вогонь і варити до готовності 8-12 хвилин. Такі маніпуляції з вогнем дозволяють зберегти колір капусти, не допустивши при цьому її потемніння.
  5. Зварений овоч відкинути на друшляк, щоб пішла зайва вода.

Ступінь готовності капусти потрібно перевіряти за 2 хвилини до кінця часу варіння. Залежно від конкретного сорту час бути трошки збільшена або зменшена.

Цвітна капуста відноситься до низькокалорійним продуктам, за що її дуже люблять дієтологи.

 

Незважаючи на гадану простоту, кольорову капусту можна приготувати у величезних кількостях варіаціях. Це може бути як окремий продукт, так і компонент будь-якого блюда. Експериментуйте, і звичайний борщ, але вже з цвітною капустою, порадує вас не тільки своїм виглядом, але і незвичайним смаком.> Скільки варити кольорову капусту свіжу в каструлі

Підготовчий етап

Вибираючи цей продукт, варто звернути увагу на його зовнішній вигляд. Овоч не повинен бути прим’ятим або млявим, не повинно бути цвілі, чорних крапок або коричневих плям. Найкраще використовувати качани середнього розміру.

Ще одним важливим показником є ​​вага. Чим важче качан, тим він молодше.

Підготовчий етап включає наступні дії:

  1. Качан зрізається. Видаляються всі листя. Кочан розбирається на суцвіття.
  2. Якщо виявляються темні, підгнилі плями, їх слід видалити (вирізати).
  3. Вилок занурити в солону воду, щоб позбутися від гусениць, личинок і інших комах. Дотримується пропорція 2 ст. ложки солі на 1 літр води.
  4. Суцвіття промиваються під проточною холодною водою.

Далі можна приступати до процесу варіння.

Технологічні особливості варіння

  1. Свіжий качан очищається від листя, ділиться вздовж качана на два-три шматки. Видаляються всі темні місця, чорні точки.
  2. Проводиться підготовка овоча до варіння: видалення комах, поділ на суцвіття.
  3. Вибирається відповідна каструля, наливається достатню кількість води і ємність ставиться на вогонь.
  4. Додається сіль за смаком. Рідина доводиться до кипіння.
  5. У киплячу воду викладаються суцвіття.
  6. Щоб капуста не потемніла під час процесу варіння, рекомендується додавати невелику кількість оцту (досить столової ложки).
  7. Варяться суцвіття до 10 хвилин. При необхідності, можна перевірити готовність на смак.
  8. Готовий овоч відкидається на друшляк.

Все частіше під час приготування різноманітних страв господині використовують не тільки традиційні засоби, а й кухонних помічників: мультиварку, пароварку, скороварку, мікрохвильову піч. У них технологія варіння трохи відрізняється від традиційної – в каструлі.

Мультиварка

У цьому пристрої найзручніше зварити капусту в режимі «Варка на пару».

  1. Овоч розділяється на невеликі суцвіття.
  2. Продукт викладається в чашу, після чого туди наливається достатню кількість води. Рідина повинна покривати капусту лише наполовину.
  3. Кришка закривається. Встановлюється режим «Варка на пару» (або пароварка) на 20 хвилин.

Відеорецепт приготування цвітної капусти в клярі.

мікрохвильовка

Процес приготування в мікрохвильовій печі дещо відрізняється від традиційного. 0,5 кг капусти попередньо очищають, готують.

 

  1. У скляну ємність або іншу підходящу посуд суцвіття укладаються таким чином, щоб стебла йшли від центру.
  2. Додається невелика кількість води.
  3. Ємність ставиться в мікрохвильову піч, накривається кришкою.
  4. Виставляється потужність 800 ват. Час 5-7 хвилин.
  5. Після того, як час закінчився, капуста дістається, підсолювати і ставиться назад.
  6. Додатково вона вариться ще на тій же потужності 4-5 хвилин.

Якщо під рукою немає ні пароварки, ні мультиварки з функцією приготування їжі на пару, капусту можна приготувати в нескладному пристосуванні, що складається з каструлі і металевого сита.

  1. У каструлю наливається вода, ставиться на вогонь, доводиться до кипіння.
  2. Попередньо підготовлена ​​і розібрана капуста укладається в сито.
  3. Зверху конструкція накривається кришкою.
  4. Щоб зрозуміти, чи готовий овоч, досить використовувати ніж або виделку. При проколі овоч повинен бути м’яким.

Після варіння капусту потрібно посолити.

Якщо ви не плануєте відразу готувати страву з цвітної капусти, зберігати її краще за все в темному, прохолодному місці при нормальній вологості.

Якщо ви знаєте, як правильно варити кольорову капусту, ви легко приготуєте корисні і легкі страви, які, безсумнівно, припадуть до смаку і гостям і домашнім. Цей овоч чудово поєднується з іншими продуктами в супах, салатах і гарнірах.

Рекомендованные статьи

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *