Досить багатий склад цієї страви має величезну кількість смаків, ідеально поєднуються один з одним.
Порада: замість помідор можна взяти півсклянки томатного соку. А ось пасту томатну краще не додавати, так як вона переб’є смак інших овочів.
Загасити баклажани з овочами так, що в результаті вийде смачна страва, зможе навіть недосвідчена господиня. Потрібно лише знати кілька нюансів:
Загасити баклажани з овочами можна в каструлі, пательні, мультиварці.
Цей рецепт дуже подобається чоловікам саме через вміст в ньому яловичини. Так виходить набагато ситніше.
ІНГРЕДІЄНТИ
КІЛЬКІСТЬ
баклажанів
450 г
яловичини
240 г
помідор
0,5 кг
масла рослинного
60 мл
зелені
15 г
перцю болгарського
60 г
томатного соку
0,1 л
Скільки за часом – 1 година.
Яка калорійність – 81 калорія.
Як приготувати:
Вимиті баклажани нарізати кружечками, прибираючи плодоніжки. Рясно посолити і дати постояти п’ятнадцять хвилин.
Далі кружечки вимити, прибрати вологу, обсмажити на невеликій кількості олії.
М’ясо пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері.
Окремо обсмажити дрібно нарізану цибулю, посолити і поперчити його.
Нарізати вимиті помідори кружечками, видаливши плодоніжки.
Перець порізати такими ж кружечками без насіння.
Скласти інгредієнти шарами в невеликий сотейник: баклажани, перець, м’ясо, цибулю, помідори.
Кожен шар потрібно посипати улюбленими спеціями і сіллю.
Залити зверху обов’язково свіжим томатним соком.
Гасити не більше двадцяти хвилин під кришкою, подавати на стіл в гарячому вигляді, посипавши зверху рубаною зеленню.
Порада: томатний сік можна замінити на томатне пюре. Тільки спочатку помідори потрібно відварити.
Як згасити овочі з базиліком
Відмінний річний рецепт овочевого рагу, легкий і смачний. Це дієтичне блюдо можна запропонувати в якості універсального гарнір до м’яса або риби. Знадобляться наступні продукти (на 6 порцій):
450 г баклажанів;
300 г кабачків;
150 г кореневої селери;
150 г моркви;
300 г помідорів;
70 г рослинного масла;
2 г суміші хмелі-сунелі;
100 г зеленого базиліка;
10 г солі.
Блюдо готується 50 хвилин, калорійність 156 ккал.
Крупно нарізаємо вимиті і очищені овочі. Молоді синенькі і кабачки нарізаємо товстими кільцями. Моркву і селеру – кубиками 2 см, цибулю – великими півкільцями. Очищені помідори пропускаємо через м’ясорубку.
Наливаємо масло у велику сковороду з товстим дном, висипаємо цибулю, доводимо його до прозорості. Висипаємо моркву і селеру, обережно перемішуємо, смажимо ще 5 хвилин. Додаємо баклажани, гарненько струшуємо сковороду (щоб інгредієнти перемішалися). Потім додаємо кабачок, заливаємо овочі томатом. Накриваємо кришкою, тушкуємо рагу на мінімальному вогні 25 хвилин.
Крупно рубаємо свіжий базилік. Ми додамо його в рагу за 5 хвилин до завершення готування, разом з сіллю і прянощами.
Спосіб приготування в мультиварці
Овочі в мультиварці краще зберігають свою користь, а також зменшується ризик того, що вони пригорять.
ІНГРЕДІЄНТИ
КІЛЬКІСТЬ
баклажанів
4 шт.
часнику
4 зубці
помідор
4 шт.
моркви
1 шт.
перців
2 шт.
лука
1 шт.
зелені
10 г
Скільки за часом – 1 година 35 хвилин.
Яка калорійність – 28 калорій.
Як приготувати:
Вимити овочі. Зняти лушпиння з цибулі, з моркви зчистити шкірку, у баклажанів видалити плодоніжки, у перців – насіннєву коробочку. Нарізати все плоди кубиками одного розміру.
Всі овочі, крім перцю, перекласти в чашу мультиварки і встановити режим «Гасіння» з таймером на одну годину.
Для соковитості можна додати 50 мл води. Закрити кришку.
За сигналом пристрою зняти кришку і додати перець.
Вимити помідори, вирізати плодоніжки, нарізати їх дрібними кубиками і додати до загальної маси.
Дати ще згасити протягом двадцяти хвилин, додати сіль і цукор за смаком.
За п’ятнадцять хвилин до готовності додати очищені зубчики часнику, спеції, рубану зелень.
Подавати рагу можна і теплим, і холодним.
Порада: для пікантності можна додати трохи пластівців чилі.
Готуємо баклажани, як гриби, смажені з яйцем
Посмаживши баклажани таким способом, отримаєте на смак дуже цікаве блюдо. Воно буде схоже на смажені гриби з цибулею. У приготуванні є нюанси, яких потрібно дотримуватися, щоб отримати потрібний результат.
Інгредієнти:
баклажани – 700 гр. (Маленькі)
ріпчаста цибуля – 200 гр.
яйця – 4 шт.
сіль, чорний мелений перець – за смаком
пісне масло для смаження
етапи:
1.Для цього рецепта потрібно взяти баклажани невеликі, молоді. У них не повинні бути великі насіння. Помийте підготовлені плоди і наріжте їх середнім кубиком. Складіть все шматочки в миску. За бажанням можна зрізати шкірку, але це не обов’язково.
2.Четире яйця віночком збийте до однорідності. Залийте збитим яйцем баклажани і добре перемішайте.
Солити не потрібно! Інакше овочі пустять сік, який не дасть яйцям добре вбратися. І вже не вийдуть сухі шматочки, як гриби.
3.Оставьте заготовку на 1 годину при кімнатній температурі. Періодично перемішуйте вміст миски. Мета такого настоювання – дочекатися повного всмоктування яєць.
4.Лук поріжте кубиками.
5.Нагрейте на сковороді олію (воно повинно повністю покривати дно). Висипати туди постояли баклажани і цибулю.
6.Жарьте закуску на середньому вогні протягом 20-25 хвилин. Не забувайте перемішувати, щоб шматочки готувалися рівномірно і не пригоріли.
7.Когда блюдо буде вже готове, посоліть його і поперчіть. Спробуйте, що вийшло, і подавайте до столу. Виходить дуже смачно! Спробуйте це оригінальний рецепт, він повинен обов’язково прижитися у вашій родині.
Тушковане овочеве асорті
Поєднання великої кількості овочів – це вітамінна бомба для організму! Виходить колоритно і досить ніжно завдяки кабачків.
ІНГРЕДІЄНТИ
КІЛЬКІСТЬ
кабачків
1 шт.
моркви
1 шт.
часнику
4 зубці
помідор
3 шт.
лука
1 шт.
баклажанів
1 шт.
борошна
25 г
масла рослинного
45 мл
Скільки за часом – 45 хвилин.
Яка калорійність – 46 калорій.
Як приготувати:
Очищену від шкірки моркву нарізати великою соломкою.
Зняти лушпиння з цибулі і нарізати його кубиками.
Кабачки нарізати на кубики. Якщо плід старий, то заздалегідь зняти шкірку і вичистити насіння.
Баклажани нарізати на такі ж кубики, зрізавши плодоніжки.
Помідори слід бланшувати: опустити їх в окріп на хвилину, попередньо зробивши надріз знизу. Зняти шкірку, вирізати плодоніжки, нарізати м’якоть кубиками.
З часнику зняти лушпиння.
У сковороду перекласти баклажани, обсмажити їх небагато.
Далі додати моркву, перемішати, обсмажити.
Додати кабачки, а через п’ять хвилин додати до маси цибулю.
Після того як всі овочі злегка обсмажити, додати трохи борошна. Обсмажувати ще п’ять хвилин, часто заважаючи.
Далі додати помідори і приправити всю масу.
Дати овочам закипіти, після чого накрити їх кришкою, вогонь зменшити до мінімуму.
Хвилин через десять додати рубаний часник, вимкнути плиту. Дати трохи постояти – і подавати.
Порада: якщо овочі дали занадто мало соку, можна сміливо підливати потроху води. Сіль додавайте за бажанням.
Холодна закуска з баклажанів
Холодна закуска з баклажанів – чудове частування на святковий стіл під міцний алкоголь. Блюдо підійде для ситного сніданку і легкого вечері, стане перекусом в перебігу дня і просто гарніром до м’ясного стейку.
Дивіться також, як приготувати гарнір з баклажанів, помідорів і зелені.
Калорійність на 100 г – 198 ккал.
Кількість порцій – 2
Час приготування – 45 хвилин
Інгредієнти:
Баклажани – 4 шт.
Чорний мелений перець – щіпка
Кабачки – 1 шт.
Винний оцет – 1 ст.л.
Сіль – 1 ч.л. або за смаком
Рослинна олія – для смаження
Помідори – 8 шт.
Ріпчасту цибулю – 2 шт.
Цукор – 0,5 ч.л.
Приготування холодної закуски з баклажанів:
Підготовлені баклажани наріжте кружальцями, приправити сіллю, поперчіть і обсмажте в сковороді з двох сторін до золотистого кольору.
Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, помийте і порубати кубиками. Складіть його в каструлю разом зі смаженими баклажанами.
Кабачок помийте, натріть на тертці і додайте до овочів.
Помідори наріжте великими шматками, злегка пасеруйте в маслі і протріть через сито або подрібнити блендером.
У томатне пюре влийте винний оцет, сіль, чорний перець і цукор. Все перемішайте і залийте овочі.
Гасіть закуску з баклажанів 15 хвилин, потім охолодіть при кімнатній температурі, а після в холодильнику.
Як приготувати овочевий гарнір з перцем і помідорами
Яскраве блюдо, в якому змішалися фарби і овочів, і зелені. Аромат базиліка моментально пробуджує апетит.
ІНГРЕДІЄНТИ
КІЛЬКІСТЬ
кінзи
20 г
базиліка
20 г
баклажанів
2 шт.
перцю жовтого
60 г
перцю червоного
60 г
часнику
2 зубці
помідор
2 шт.
лука
1 шт.
Скільки за часом – 25 хвилин.
Яка калорійність – 27 калорій.
Як приготувати:
Зняти шкірку з баклажан, нарізати їх на кубики 2х10 см.
Вимиті помідори розрізати на кілька великих часточок.
Обидва види солодких перцю нарізати досить дрібно.
Так само дрібно подрібнити очищений від лушпиння цибулю.
Всі овочі відправити обсмажувати на сковороду, крім помідор.
Трохи посолити, перемішати, обсмажувати близько шести хвилин.
Далі зробити вогонь мінімальним, додати помідори, перемішати, накрити кришкою.
Готувати близько п’ятнадцяти хвилин, а за цей час дрібно порубати очищений часник, базилік і кінзу. Додати їх після того, як всі овочі будуть готові, а плита вимкнена.
Порада: якщо немає свіжого базиліку, досить буде чотирьох пучок сушеного.
Як вибрати і підготувати баклажан
Як вибрати стиглі синенькі
Однак не варто забувати, що баклажан є класичним представником сімейства пасльонових і має деякі нюанси в приготуванні. Наприклад, їсти в свіжому, недозрілі або перезрілі вигляді ці овочі не можна, а все тому, що вони містять таку шкідливу речовину, як соланін, яке в малих дозах навіть може бути корисно для нас. Однак в «зелених» і через чур перестиглих плодах цей алкалоїд накопичується і може привести до отруєння.
Саме тому краще всього для готування вибирати міцні, стиглі баклажани рівного фіолетового глянцевого забарвлення, без зелених країв і плям.
Як відмочити баклажан
А щоб уникнути властивої солонину гіркуватості, нарізаний баклажан потрібно присипати сіллю і залишити на 10-20 хвилин, а потім промити. Не менш важливо знати, скільки готується такий продукт.
Скільки тушкувати баклажани на сковороді
Часу така кулінарія забирає мінімум, адже самі по собі баклажани мають ніжну, соковиту м’якоть, яка смажиться всього за пару хвилин. Ну а щоб загасити “синенькі” на сковороді буде потрібно не більше чверті години.
Рецепт з картоплею
Одне з найбільш поживних страв сьогодні. Все завдяки обсмаженого картоплі, відмінно поєднується з іншими інгредієнтами.
ІНГРЕДІЄНТИ
КІЛЬКІСТЬ
лука
1 шт.
часнику
3 зубці
бульйону
0,4 л
перців болгарських
2 шт.
баклажанів
2 шт.
картоплин
4 шт.
Скільки за часом – 35 хвилин.
Яка калорійність – 39 калорій.
Як приготувати:
Вимити баклажани, зрізати плодоніжки, нарізати м’якоть невеликими кубиками.
Вимити картоплю, зчистити з неї шкірку, нарізати скибочками, досить тонкими.
Перець очистити від насіння і нарізати великими квадратиками.
Цибулю і часник без лушпиння дрібно порубати.
Налити в сковороду пару ложок олії, розігріти його, покласти картоплю і обсмажувати протягом п’яти хвилин.
Потім додати баклажани, цибулю, часник і перець. Перешкодити.
Приправити до смаку.
Налити бульйон, накрити кришкою, готувати близько двадцяти хвилин до готовності. Подавати в гарячому вигляді, посипавши нашаткованої зеленню.
Порада: до страви дуже підходять різні пряні трави.
Тушковані баклажани з часником
Швидке тушковане блюдо, в якому часник яскраво виражений і ароматом, і смаком.
ІНГРЕДІЄНТИ
КІЛЬКІСТЬ
помідор
0,3 кг
лука
2 шт.
баклажанів
0,5 кг
кропу
1 пучок
часнику
3 зубці
масла рослинного
0,1 л
солі
5 г
Скільки за часом – 50 хвилин.
Яка калорійність – 93 калорії.
Як приготувати:
Нарізати дрібно цибулю без лушпиння, а потім його обсмажити до золотистого.
Вимиті баклажани нарізати брусочками, замочити їх на півгодини-годину в холодній воді.
Далі покласти баклажани до цибулі і знову обсмажувати все разом до готовності. Це займає близько двадцяти хвилин.
Дрібно нарізати вимиті помідори без плодоніжок.
Кріп нашаткувати.
Додати в сковороду помідори, готувати ще хвилини дві. Вимкнути вогонь і посипати кропом зверху.
Часник пропустити через давильню, вмішати його в блюдо, а потім відразу подавати.
Порада: для цього рецепта підійдуть і помідори у власному соку.
Як згасити баклажани в сметані
необхідно:
Баклажани середньої величини – 2 шт.
Пшеничне борошно – 1 ст. л.
Сметана – 1 стакан
Вершкове (або топлене) масло – 40 г
Зелень, сіль – за смаком
приготування
Баклажани вимийте, почистіть і наріжте скибочками.
Потім покладіть в гарячу підсолену воду на 5 хвилин.
Потім відкиньте на сито або друшляк, дайте стекти воді.
Слідом обваляйте в борошні й обсмажте на сковороді.
Після цього баклажани покладіть в глиняний горщик або каструлю. Залийте сметаною.
Ємність поставте в духовку на 30-40 хвилин.
При подачі до столу посипте зеленню петрушки або кропу.
Хитрощі та поради
Баклажани можна не тільки різати кубиками. Хтось пропускає їх через м’ясорубку, тим самим виходить більше ікра, ніж рагу. Однак інші компоненти ріжуться крупно. Помідори тоді бажано брати щільні, м’ясисті.
Якщо хочеться зберегти світлий колір баклажанів, їх перед цим потрібно скропити малою кількістю лимонного соку. А щоб вони залишалися соковитими, їх можна опустити в яєчний білок. А якщо вони вбирають надто багато масла, їх краще заздалегідь злегка підсушити в духовці.
Таке рагу можна зберігати і на зиму в невеликих баночках. Подавати можна і як гарнір, і як доповнення до круп і картоплі.
Універсальні баклажани можна подавати практично з чим завгодно. І це завжди буде неймовірно апетитно, легко і швидко!
Поради кулінарів
Кілька підказок зроблять страви з баклажанів смачніше:
якщо баклажани гірчать – вимочіть їх 5-10 хвилин в солоній воді (60 г на літр);
щоб соте з синенькі було менш жирним, попередньо запечіть баклажани і перець в духовці;
вибирайте не дуже великі, щільні овочі з глянсовою шкіркою, їх плодоніжка не повинна бути пересохлої.
Яскраві блюда з синенькі прикрасять будь-який стіл, допоможуть урізноманітнити дієтичне меню. Тушковані баклажани з овочами хороші навіть в холодному вигляді, можуть бути подані як основне блюдо або гарнір. Синенькі заслужено улюблені господинями, адже вони дають такий простір для творчої фантазії!